BOWLING VERENIGING ARNHEM

er is altijd ruimte voor nieuwe leden, kom kijken en proef de sfeer van onze gezellige vereniging

Handicapberekening

Bij de BV Arnhem wordt in de huisleagues gespeeld met een handicapsysteem. Logo Flinstones

Dit betekent dat de laatste 12 games van een speler of speelster binnen dezelfde competitie (league) bij elkaar worden opgeteld. Vervolgens wordt deze uitkomst gedeeld door 12. Dit wordt het zwevend gemiddelde genoemd.

Vervolgens wordt hier een berekening (80% van 220) op losgelaten. Het gemiddelde wordt altijd naar beneden afgerond (188,99 wordt 188).

De berekening is als volgt: (220 - zwevend gemiddelde) / 100 X 80). Het getal dat hier uitkomt is de handicap per game (wederom naar beneden afgerond). Deze bonuspunten (de handicap per game) krijgt de speler/speelster extra om op deze manier de mogelijkheid te bieden aan de iets mindere spelers/speelster om ook de competitie aan te gaan met de topspelers of -speelsters.

Aan het begin van ieder seizoen is het pasgemiddelde het uitgangspunt voor de berekening van de handicap. Gedurende de eerste vier gespeelde weken wordt het pasgemiddelde in de berekening meegenomen (bijvoorbeeld na 6 gespeelde games telt ook het pasgemiddelde nog 6 keer mee voor de berekening van het zwevend gemiddelde). Voor nieuwe spelers zonder pasgemiddelde geldt dat op de eerste speeldag de handicap achteraf wordt berekend en toegevoegd.

Hieronder staat een tabel waarin men de handicap kan opzoeken.
Als men een zwevend gemiddelde heeft van 219 en hoger, wordt de handicap 0.
Als men een zwevend gemiddelde heeft van 126 en lager, wordt de maximale handicap van 75 pins (per game) toegekend.

Handicap Tabel (klik op deze link) bij 80% van 220 max. 75.
Of download de handicaplijst 80% van 220: klik hier (PDF)